
راهنمای عکاسی روی فیلم مدیوم فرمت
توانایی عکاسی با فرمت متوسط (مدیوم فرمت-Medium format) یکی از مزایای عکاسی روی فیلم است. در دنیای دیجیتال، این دوربینها بسیار گران قیمت هستند و به ندرت دیده می شود که حتی افراد حرفهای از آنها استفاده کنند. اما در مورد فیلم اینطور نیست.
دوربینهای مدیوم فرمت فیلم را میتوان تقریبا با هر قیمتی در بازار پیدا کرد و این عاملی برای جذب بیشتر افراد به سمت این فرمت میباشد.
مدیوم فرمت یک سایز بسیار شگفت انگیز برای عکاسی بوده ولی از طرفی عکاسان مبتدی اغلب ترسی برای آغاز با این فرمت را در خود احساس میکنند، بنابراین ما سعی میکنیم توضیح دهیم که این فرمت دقیقا چیست و چرا عکاسان از فیلم مدیوم فرمت برای کارهای خود بهره میبرند. همراه ما باشید!
مدیوم فرمت یعنی چه؟
Medium Format به اندازه فیلم شما اشاره دارد (در فناوری دیجیتال به سایز سنسور دوربین) و این بدین معنی است که روی یک قطعه بزرگتر نسبت به فیلمهای ۳۵ میلی متری عکاسی میکنید.

سه سایز معمول در فیلمها وجود دارد.
۳۵ میلی متر، مدیوم فرمت (Medium format) و قطع بزرگ (large Format)

یک رول از فیلم مدیوم فرمت که به فیلم ۱۲۰ نیز مشهور است معمولا سایز تصویرهای ۶ در ۴.۵ سانتی متر، ۶ در ۶ سانتی متر و ۶ در ۷ سانتی متر تولید میکنند. همه این سایزها بستگی به دوربینی دارد که با آن عکاسی میکنید. اغلب نامگذاری دوربینها به شکلی انجام میگیرد که نشانگر سایز تصویر تولید شده توسط آنها باشد، برای مثال ۶۴۵ Mamiya.

مزایای عکاسی مدیوم فرمت
کیفیت بالای تصاویر
افزایش اندازه فیلم باعث بزرگتر شدن فریم شما شده و عکسها با جزئیات دقیقتر و گرینهای کمتری ثبت میشوند.
عمق میدان کمتر
دوربینهای مدیوم فرمت اغلب دارای میدان دید گستردهتری نسبت به دوربینهای ۳۵ میلیمتری هستند. همچنین امکان عمق میدان کم و پس زمینهای تار با بوکههای نرم و زیباتر را فراهم میکنند. دو ویژگی که معمولا عکاسانی که روی این فرمت عکاسی میکنند دنبال آن هستند.

معایب عکاسی مدیوم فرمت
اندازه دوربین
دوربینهای مدیوم فرمت بسیار بزرگتر و حجیم تر از دوربینهای ۳۵ میلی متری هستند و ممکن است این وزن و حجم برای همه مناسب و ایده آل نباشد.
تعداد عکس در هر رول
یک رول ۳۵ میلیمتری معمولا ۲۴ تا ۳۶ عکس روی خود دارد. اما فیلم ۱۲۰ بسته به دوربینتان میتواند تعدادی عکس ثبت کند. با اندازه ۶۴۵ در هر رول ۱۵ عکس و با اندازه ۶۷ فقط ۱۰ عکس!
البته این ویژگی باعث میشود تا برای هر عکس زمان بیشتری بگذارید.
هزینه
در مرحله اول دوربینهای مدیوم فرمت معمولا گرانتر از دوربینهای ۳۵ میلیمتر هستند، همچنین هر فیلم ۱۲۰ گرانتر از یک فیلم ۳۵ میلیمتری میباشد با توجه به اینکه تعداد عکسهای کمتری روی آن ثبت میشود.
همچنین هزینه ظهور و اسکن به ازای هر فریم گرانتر از فیلم ۱۳۵ خواهد بود.

در آخر شما تصمیم میگیرید که با کدام فرمت راحتتر هستید و روی کدام فرمت فیلم عکاسی کنید. این بخش صرفا برای معرفی این فرمت فیلم و بررسی جوانب مختلف آن بود.
اگر به مباحث آموزشی عکاسی آنالوگ علاقه مند هستید حتما بخش آموزش ما را دنبال کنید.